Kassettbandet är tillbaka

Enligt den engelska skivbolagsindustrins förening så såldes det nästan 80500 kassettband under 2019. Det är den absolut högsta siffran på 15 år. Artister som Robbie Williams, Kylie Minogue och Billie Ellish har släppt specialutgåvor av sina album och många fler är på gång.

Kylie Minoques samlingskassetter Step Back In Time

Själv så växte jag upp med vinyl men också med de absolut nödvändiga kassettbanden. Då veckopengen inte räckte till att köpa vinyl så fick man förlita sig på vänner och möjligheten att få spela in de skivor man saknade för att skapa det optimala blandbandet.

Drömmen

Drömmen var ett kassettdäck av märket Technics men efter diverse sparande, tvättande av bilar, masserande av fötter (jodå) och andra pengaindrivande åtgärder så räckte spargrisen till ett kassettdäck av märket National Panasonic. Inte lika sexigt som Technics men efter lite research (obs att internet inte fanns så det krävde en hel del arbete) så kom jag underfund med att National Panasonic var samma tillverkare som Technics fast lite mer lågstatus. Nästan en Technics fick duga helt enkelt.

En klassisk bandsallad. En blyertspenna är rätt val av verktyg för att fixa detta.

Vad är det då som talar för att kassetten får en liten renässans? Artisterna som väljer detta gammelmedia såklart men också att det släppts nya kassettbandspelare på marknaden. Den hottaste idag är Ninmlabs ”It´s OK”-spelare. En klassisk bärbar kassettbandspelare men med den moderna twisten att den förutom ett klassisk 3,5 mm hörlursuttag även har bluetooth för Airpodsen.

It’s OK

Om It´s OK väcker drömmen till liv så gäller det att titta till spargrisen igen. Lite snabbt omvandlat från engelska pund så kommer det att kosta ca 8000 kronor innan du kan öppna paketet och ladda in det första bandet som för övrigt också kostar på… cirka 500 kronor för en 60 minuterskassett från samma tillverkare.

Fram med pantflaskorna, är det någon som vill ha fotmassage? Vissa saker förändras aldrig 🙂

Share: