Du är ju över 40 så då blir det svårare att gå ned i vikt!

Blir det verkligen besvärligare att gå ned i vikt när man passerat 40. Svar ja och nej. Det kan faktiskt vara enklare än du tror. Här kommer några av de enkla knepen som om du gör om dem till vanor kommer att ge resultat.

Sov

En god natts sömn är viktigt ur många aspekter. Studier visar att för lite sömn ger en obalans i kroppens hormoner vilket ökar aptiten och får dig att äta mer.

Dessutom, för lite sömn gör dig trött och får dig att skippa aktiviteter som annars skulle ha hjälpt dig att bränna extra kalorier. 

Minst 7 timmar per natt är en riktlinje men många behöver mer. Kolla av vad som är optimalt för dig och håll dig till det så ofta som möjligt.

Och så de vanliga råden, mörklägg sovrummet, undvik rökning, alkohol och kaffe innan sängdags… men det var väl ett ganska givet råd.

Vatten 


Att boosta vattenintaget är en bra idé för att minska i vikt när man är 40 plus. Män behöver minst 3,7 liter vatten per dag. Kvinnor cirka en liter mindre enligt forskningen . Räkna med att runt 20% kommer från maten som du äter, resten ska tillföras i flytande form.

Det är en bra idé att dricka ett rejält glas vatten innan maten då studier har visat att det effektivt minskar matintaget.

Prioritera fysisk aktivitet

Att vara fysiskt aktiv tillsammans med bra mat är den viktigaste nyckeln för att tappa i vikt när du passerat 40. Om du är fysiskt inaktiv så rekommenderar jag att du sakta men säkert går upp till minst 20 minuters fysisk aktivitet om dagen. Det behöver inte vara gymträning. Raska promenader  fungerar fint. Vill du sedan komma igång med löpträning så bjuder jag på ett schema alldeles gratis som på cirka 10 veckor får dig att springa milen, förutsatt att du är skadefri. 

”Jag gick från att springa 3 min i sträck till 20 min idag. Tusen tack Ray Matson och Malin Matson för ett fantastiskt roligt och anpassad träningsprogram! Om 6 veckor kommer jag att springa 1 mil”

Hanna Günther

Använd tallriksmodellen

Japp, den där gamla modellen som tråkiga livsmedelsverket rekommenderat med viss modifikation i sedan tallrikens begynnelse. Den finns i lite olika varianter men jag gillar den här: 

50% grönsaker (spenat, tomater, gurka, svamp, blomkål, sparris etc).

25% kolhydrater (brunt ris, vildris, quinoa, bönor, gröna ärtor, sötpotatis etc).

25% protein (kalkon, kyckling, fisk, räkor, ägg, tofu, quorn etc).

Tillaga i olivolja och du är på banan med fettet också.

Det är allt du behöver hålla koll på, nästan. En portion per gång gäller. Det kan vara svårt jag vet 🙂

Gör några pass med lyft varje vecka


Att lyfta vikter är ett bra sätt att hålla uppe ämnesomsättningen. Dessutom ger det muskler 🙂

Vill du inte gå på gym så kan du göra ett bra pass hemma med kettlebell eller bara kroppsvikt. Här är några tips.

Skippa…

Lunch- och kvällsbuffér på restaurang, gott men inte bra för viktminskningen. 

Drycker med socker, behöver inte närmare förklaring hoppas jag.

Lightdrycker, stevia, sucralose, aspartam, sackarin med flera har visat sig INTE ha någon effekt på viktminskning, snarare tvärtom. Enligt studier så ställer de till med större problem för ämnesomsättningen än vad men trott. 

Kolhydrater från vitt bröd, vitt ris, vitt hamburgerbröd och korvbröd, vanlig pasta, alltså allt som innehåller raffinerade kolhydrater. Ersätt med kolhydrater av typen resistent stärkelse.

Några andra handfasta tips är: Ät inte när du är stressad eller distraherad, var inte rädd för rätt sorts fett, dvs det som du får från fisk, olivolja, avocado, oliver, nötter etc.  Fettet hjälper dig att vara mätt längre och på så sätt minskar suget efter mat mellan måltiderna. Ät sakta.

Och håll igång. Kommer du på dig själv med att säga ÅHEJ när du sätter dig eller reser dig så är det hög tid att sätta igång 🙂

Share: